Raskauden aikana relaksiinihormoni pehmentää kehon kudoksia. Se vaikuttaa myös lantiopohjan lihaksiin, jotka tulevat virtsaputkea ja rakkoa. Lantiopohjan lihaksiin vaikuttaa myös vauvan paino raskauden edetessä.

Kerrotaan, että jopa 85 prosenttia naisista kärsii raskaudenaikaisesta virtsankarkailusta. Vaiva on siis yleinen – yleisempi, kuin äkkiseltään luulisi. Virtsankarkailu on tietysti kiusallinen ja epämukava vaiva, kukapa siitä nauttisi. Lohduttautua voi kuitenkin sillä, että yleensä paikat alkavat olla entisellään pari kolme kuukautta synnytyksen jälkeen, eikä virtsankarkailua tällöin suurimmalla osalla enää esiinny.
Virtsankarkailua esiintyy usein juuri tietyissä asennoissa naurettaessa tai aivastettaessa. Sitä voi esiintyä myös ihan vain nostettaessa vauvaa, juostessa, hyppiessä tai vaikkapa yskiessä.
Pikkuhousunsuojia kannattaa tietysti käyttää, mikäli ei halua vähän väliä olla vaihtamassa housujaan. Jos pikkuhousunsuojat tuntuvat hautovan alapäätä ja siten ärsyttävän sitä, voi tietysti kokeilla suojata pikkuhousujaan ihan vaikka vain vessapaperin avullakin.
Virtsankarkailuun auttaa lantiopohjan lihasten vahvistaminen. Jumppaohjeita löytyy netistä – ja niitä voi myös rohkeasti kysyä vaikkapa neuvolalääkäriltä tai terveydenhoitajalta.
 
·       Vaivasta kärsineiden naisten kommentteja aiheesta:
”Ihan alussa mitään virtsankarkailua ei esiintynyt, joten kuvittelin pääseväni raskausajan läpi ilman tätä vaivaa. Alkuraskaudessa paikat eivät tietenkään olleet vielä pehmenneet niin paljoa, joten luuloni oli väärä… Jos satuin loikomaan takakenossa sohvalla rennosti ja aivastamaan, pissaa lirahti housuun ihan väistämättä.”
 
”Loppuraskaudesta hakeuduin ihan tosissani aivastelemaan ja yskimään vessanpöntölle. Pikkuhousunsuojia oli käytettävä koko ajan varuilta.”
 
”Toisella kolmanneksella virtsankarkailua tuntui esiintyvän enemmän, kuin viimeisellä kolmanneksella. En tiedä, mistä tämä johtui.”
 
”Tuntui epämiellyttävältä lähteä mihinkään, kun hermoilin koko ajan virtsankarkailua. Sain lantiopohjanlihakseni kuitenkin aika nopeasti synnytyksen jälkeen kuntoon.”
 
”Huomasin kyllä lantiopohjanlihasteni toimivan, pystyin esimerkiksi virtsatessa tahtoessani pysäyttämään virtsasuihkun. Kuitenkin virtsaa karkaili etenkin toisen kolmanneksen aikana, mikäli oli aivasteltava tai yskittävä voimallisesti. Tietyt asennot tekivät sen, että virtsaa karkaili. Opinkin sitten välttämään niitä.”