Raskaudenaikaisista vaivoista yksi tyypillisimmistä on närästys. Se on epämiellyttävä ja kiusallinenkin vaiva, mutta useimmiten vaaraton. Jatkuva närästys raskausaikana on ihan normaalia fysiologisista syistä, muutoin ko. vaivan kanssa tulisi hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Närästäminen tarkoittaa oiretta, joka aiheutuu, kun mahanestettä virtaa takaisin ruokatorveen. Närästäminen tuntuu yleensä ylävatsakipuna, poltteena rintalastan takana tai paineen tunteena ylävatsan seudulla, ja siihen voi liittyä esimerkiksi kurkkukipua tai pitkittynyttä yskää. Närästyksen kovetessa ilmenee usein myös röyhtäilyä, ruokatorven polttamista, karvasta makua suussa tai jopa happamen nesteen nousemista suuhun.
 
Tämä mielletään usein etenkin viimeisen kolmanneksen vaivaksi, mutta totuus on, että närästys kiusaa osaa odottajista jo huomattavasti aikaisemminkin. Joillakin jatkuva närästys voi alkaa jo ensimmäisen kolmanneksen lopulla, jollakin hieman myöhemmin.
 
Raskausaikana nainen on tavallista herkempi myös ruokaan liittyvissä asioissa, ja tällöin tietysti kannattaa välttää sellaisia ruokia ja juomia, joiden huomaa närästystä auttavan. Yleensä suklaa, paprika, kahvi, rasvaiset ruuat tai limsat ovat ärhäköitä närästyksen aiheuttajia.
 
Viimeisellä kolmanneksella närästysvaivat ovat usein pahimmillaan, ja närästystä voi tuntea tyhjin vatsoin tai jopa juotuaan lasin vettä. Tämä johtuu siitä, että odottavan äidin kohtu on kasvanut ja sen verran korkealla, että se painaa mahalaukkua.
 
 
Apukeinoja närästykseen voit löytää seuraavista:
~ Kulaus maitoa, piimää tai jogurttia voi auttaa närästykseen.
 
~ Vältä kiristäviä vaatteita.
 
~ Vältä raskaita fyysisiä ponnisteluita.
 
~ Vältä stressiä ja stressaantumista.
 
~ Vältä tupakkaa ja alkoholia.
 
~ Säännöllistä ruokailuaikasi. Syö pieniä aterioita, ja suosi kuitupitoista ruokaa. Myös vähärasvaisuus kannattaa.
 
~ Vältä esimerkiksi kahvia, paprikaa, suklaata, vahvoja mausteita, pullaa, keksejä, pikaruokaa,…
 
~ Ruokailun jälkeen tulisi olla vähintään tunnin verran pystyasennossa. Ruokalevolle käytäessä tulisi ruokalepo suorittaa mahdollisimman istuvassa asennossa.
 
~ Yöaikaan närästystä voi yrittää välttää kohottamalla tyynyä jonkin verran tai nukkumalla mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman istuvassa asennossa. Tällöin mahanesteet eivät valu ruokatorveen.
 
~ Voit kokeilla raa’an kananmunan juomista sellaisenaan tai maidon kera. Kananmuna muodostaa kalvon vatsaan, jolloin närästyksen pitäisi vähentyä jonkin ajan kuluttua. Raakaa kananmunaa vastaan puhutaan yleensä salmonellavaaran vuoksi, mutta kotimaisista munista tartuntoja saadaan hyvin harvoin.
 
~ Vältä kumartelua ja etukumaria asentoja.
 
~ Ylipainoiselle avuksi voi olla laihduttaminen. Raskausaikana laihduttamista ei suositella, mutta syömällä terveellisesti ja liikkumalla kohtuullisesti paino voi silti pudota turvallisesti myös raskausaikana.
 
~ Raskausaikana voit käyttää turvallisesti myös seuraavia valmisteita:
·       Rennie, purutabletti, apteekista ilman reseptiä. Vaikuttaa nopeasti.
·       Samarin, veteen sekoitettava jauhe, ilman reseptiä. Vaikuttaa nopeasti.
 
Jos närästyksen kanssa ei tunnu pärjäävän kotona, tulee tietysti hakeutua lääkärin vastaanotolle. Yhteyttä lääkäriin on otettava myös siinä tapauksessa, jos närästyksen ohella kärsit pitkittyneestä yskästä, äänen käheydestä, nielemisvaikeuksista tai anemiasta. Huomioi, että pitkittynyt närästys raskausaikana on normaalia ja hyvin tavallista – raskaudettomana aikana puolestaan ei.